Tentoonstelling Woudkapel

Tentoonstelling

Van Begin tot Einde

Woudkapel Beethovenlaan 21 Bilthoven

30 oktober 2017-8 januari 2018

elke zondag 10-12 uur

Van Begin tot Einde – Woudkapel Bilthoven

Van 30 oktober 2017 tot 8 januari 2018 exposeert Flox den Hartog Jager haar werk in de Woudkapel, Beethovenlaan 21 te Bilthoven. De Woudkapel is elke zondag van 10-12 uur vrij toegankelijk.

Schepping

Het thema ‘Engelen’ gaat al een tijd met mij mee. In 2011 begon ik een serie over de zes (sic!) nachten horende bij de zeven dagen van de Schepping en de rol die engelen daarin naar mijn idee speelden.

Apocalyps

Daarna verschoof mijn thema zich van de Schepping naar de Apocalyps, van het begin naar het einde van de geschiedenis. Een jaar lang maakte ik kleine werkjes met als uitgangspunt de Apocalyps van Beatus, een Spaanse monnik uit de 8e eeuw. Het waren vooral de illustraties die Beatus bij het verhaal maakte, die mij fascineerden.

In de Apocalyps wordt het einde van de wereld aangekondigd, beginnend met een reeks van gewelddadigheden bij wijze van katharsis – een opruimen van alles dat fout is gegaan in de geschiedenis – en uitlopend op de komst van het hemels Jeruzalem, een nieuw begin en een staat van perfectie. (Die staat van perfectie is voor mij minder interessant, dan alle onrust die daaraan vooraf ging).

De Apocalyps is moeilijk te lezen en ik raak elke keer de draad weer kwijt als ik het probeer, maar tegelijkertijd is het een heel beeldend verhaal. Er komen engelen in voor, maar ook duivels, draken, sprinkhanen zo groot als paarden en met een staart als een schorpioen, het beest en de valse profeet, de (bekende) vier ruiters op een rood, een zwart, een wit en een vaal paard, een beest met zeven koppen, de hoer van Babylon, de zeven zegels.

Engelen

Tot slot komen ook de engelen weer terug. Die van de Apocalyps deze keer. Zij ademen een heel andere sfeer dan de engelen van de schepping. Het zijn de engelen die aan de gemeenten rondom Patmos, waar Johannes de schrijver van de Apocalyps woonde, moesten aankondigen dat de mensen beter hun best moesten doen, omdat er anders straf van God zou volgen.