De duivel, de valse profeet en het beest

De Duivel, het Beest en de Valse profeet’ is onderdeel van de serie Apocalyps.
Deze serie  is ontstaan naar aanleiding van het werk van de 8e eeuwse monnik Beatus over de Apocalyps. Hij schreef het Commentaar op de Apocalyps van Johannes rond 776. De oudste volledige kopie wordt gedateerd op 940-945. Van het werk werden in de loop der tijd kopieën gemaakt die over heel Europa zijn verspreid geraakt.

This series is about the Apocalyps written by the monk Beatus. In 776 he wrote a commentary on the Apocalyps of Johannes. During the Middle Ages many copies of this commentary were made. They are scatterd all over Europe.

Ik hou ervan om kleine werken op papier te maken. Ze vormen een snelle tegenhanger van de slow art die textielkunst nu eenmaal is. Soms gebruik ik ze als voorstudie voor een werk dat later in textiel wordt uitgevoerd.

I like to make small works on paper, which is much faster to do than textile art. I sometimes use these works as preliminary study for my textile work.

“Voormoeders” is een thema dat al een tijd met mij meegaat. Ik ben zo gelukkig dat ik van mijn voormoeders niet alleen de namen heb, maar ook veel beeld. Vrouwen hebben in de orale familiegeschiedenis meestal een beperkte -generieke- rol: ze zijn dochter, echtgenote, moeder. Van de mannen weet je  veel meer unieke details, omdat zij naar buiten treden in minder generieke rollen. Door het beeld krijgen de vrouwen een gezicht en daarmee worden ze letterlijk en figuurlijk zichtbaar.