Beeldboeken / Artist Books

2021

30-31 oktober, 6-7 november

12-17 uur

Galerie de Gehoorzaal

Vijverhof 1
Den Dolder

Beeldboeken

Op 30 en 31 oktober en 6 en 7 november (12-17 uur) zijn in Galerie de Gehoorzaal, Vijverhof 1 in Den Dolder beeldboeken of artist books te zien. Het gaat om unica’s: boeken waar er maar één van gemaakt is. Elk boek vertelt zijn eigen verhaal en elk verhaal krijgt zijn eigen boekvorm. Aan de boekvorm, de wijze van binden en het verhaal wordt door de kunstenaar veel aandacht besteed. Elk beeldboek is eigenlijk een mini-expo, die zich steeds voor maar één enkele toeschouwer, namelijk de lezer van het boek, ontvouwt. Elke pagina is een lust voor het oog en daarmee is het bladeren door beeldboeken een waar genoegen. In de tentoonstelling in Den Dolder zullen veel bijzondere boeken te zien zijn: sommige zijn gemaakt van ongewone materialen als glas, porselein of emaille, andere vallen op door hun ongewone formaat. Zo is er een groot harmonica boek, dat opvalt door zijn ronde vorm. Andere boeken zijn ENORM met als grootste maat als het open ligt 2.40 x 1.00 meter is. Deze grote boeken zijn groepswerken en gemaakt door groepen die hun oorsprong veelal hebben in de textielkunst: QS2, StiQS, het StALcollectief, het Zeister Atelier, Le petit Prince.

Anna Kruzdlo en Flox den Hartog Jager organiseerden vijf jaar geleden een beeldboeken tentoonstelling. Reden genoeg om dat na vijf jaar te herhalen. We merkten dat zo’n punt op de horizon voor veel mensen belangrijk was gedurende de lockdowns. Zes en veertig kunstenaars deden in totaal mee. Sommigen werkten op zich zelf, anderen gingen voor een groot gemeenschappelijk project. De problemen rond de communicatie werden door hen opgelost met zoomsessies, een besloten facebookgroep, maar ook het rondsturen van kleine digitale magazines, waarin kunstenaars zichzelf konden voorstellen. Deze e-zines kunt u nog steeds bekijken en zijn misschien een leuke introductie tot de tentoonstelling.

https://www.flipsnack.com/overtextielkunst/new-flipbook.html

https://www.flipsnack.com/overtextielkunst/artist-books-beeldboek-tentoonstelling-2021-nr-2.html

https://www.flipsnack.com/overtextielkunst/artist-books-beeldboek-tentoonstelling-2021-nr-3.html

We zijn door Jens Kilian uitgenodigd om de werken ook te laten zien in zijn schilderschool in Düsseldorf. Daar in de Freie Akademie für Malerei (http://www.fafm.de/) zal op zaterdag 16 oktober om 15 uur de opening plaats vinden. Wij sluiten hier in Nederland af met een finissage op 7 november vanaf 15 uur.

Met medewerking van:

Riet Atteveld

Teuny Bakker

Saskia Beentjes

Gonny de Bekker

Jolanda Drukker Murray

Flox den Hartog Jager

Klara van Langevelde

Marga Lansink

Nettie Ploeg

Marieke Steenhorst

Astrid Streng

Inge Bosman

Hilly Binksma

Anneke Ek

Petra Gerner

Liesbeth Klein

Mieke Plug

Liesbeth Ouwerkerk

Martha de Vos

Grietje van Wijk

Joke van Winden

Marjo van der Leeuw

Anneke de Kruijff

Trudie van Haaster

Willemien Bellaart

Anna Kruzdlo

Isabel Ferrand

Ria Braspenning

Teuny Bakker

Ine van Doornmalen

Marilou van Vlaanderen

Cristel Pesser

Riny Smits

Alexandra Drenth

Jozé ten Have

Sacha Hacska

Jens Kilian

Reina de Weijer

Nelleke Euser

Bep van Delden

Wout de Jong

Friede Linssen

Deborah Phillips

Roel Berg

Mirjam Roest

Eva Dörre